abacusdent ESDEGB HU AbacusDent

Fogbeültetés - Implantáció

 

Helyesen műgyökér-beültetésnek nevezzük, mert nem műfogat ültetünk be (implantálunk), hanem valamely állcsontba a foggyökér helyére olyan szövetbarát tartószerkezet kerül, amely úgynevezett csontintegráció révén már megbírja a felépítményt, a majdan egy második lépcsőben felépített fogkoronai részt is.


Ma a műgyökérbeültetésnek több, mint száz típusa ismeretes, ezek közül a csavarimlantátumok a legismertebbek. Behelyezésük nagyon egyszerű, de ugyanakkor nagy figyelmet és szakmai hozzáértést követel.


Először is fizikális vizsgálatok és röntgenfelvételek alapján eldönti a fogorvos, hogy a páciens státusza indokolja-e a beültetés szükségességét, vagy van ésszerűbb megoldás is. Fontos, hogy az illető megfelelő szájhigiénével rendelkezzen, mert ez elengedhetetlen feltétele az implantátum szervülésének. Az implantációk sikertelenségének gyakori oka, hogy az implantátum és az íny határán fertőzés jut be a fogágyba. Ez többnyire kivédhető lenne a tökéletes szájápolással.


A vizsgálatok után röntgen felvétel alapján el kell dönteni, hogy megfelelő-e a csont vastagsága és szerkezete. Ha ez megfelelő, úgy a röntgenen történő mérésekkel meg kell határozni az implantátum méretét és típusát.


A leggyakrabban használt titán csavarimplantátum behelyezésének elve igen egyszerű: egy-egy típusú (márkájú) csavarhoz megfelelő méretű előfúró szett tartozik. Így pontosan megfelelő méretű lyukat fúr a fogorvos, amelybe pontosan illik a műgyökér (kísértetiesen hasonlít egy tipli befúrásához).


Miután az implantátum a helyére került, az ínyt összevarva felette, lezárva 3-4-6 hónap alatt csontosodik a műgyökér, azaz a csontsejtek az implantátum mesterségesen kialakított vezetősínjeibe furakodnak, rögzítve így a műgyökeret - létrejön a csontintegráció. Az integrálódást követően kezdődhet meg a fogpótlás készítése.