abacusdent ESDEGB HU AbacusDent

Fogmegtartó kezelések

Feladata, hogy funkcionálisan és esztétikailag helyreállítsák a megbetegedett, szuvas fogat, miáltal elkerülhető annak eltávolítása.

 

Esztétikus tömés

 

Az esztétikus tömések az 1960-as években kerültek forgalomba. Elterjedésük lehetővé tette az amalgám - mint kevésbé esztétikus tömőanyag - kiszorítását a fogszuvasodás kezeléséből. A töltőanyag a puha alapállomány megerősítését, kopásállóságát biztosítja. A tömőanyagok különböző színekben kerülnek forgalomba, amelyek közül a fogorvosunk fogszínkulcs segítségével határozza meg az Ön számára megfelelőt. A nagy színválaszték lehetővé teszi a tökéletes fogszín kialakítását, ugyanis a különböző árnyalatokat rétegenként juttatjuk a kialakított üregbe. Legalulra kerül a dentin színéhez illő mag anyag, majd kifelé haladva egyre fényáteresztőbb rétegek következnek. Legfelülre egy, a zománc csillogását, áttetszőségét utánzó ún. zománcszín kerül. Ez a réteges tömési technika teszi lehetővé az eredeti fog színével harmonizáló tömés elkészítését.

 

Gyökérkezelés

 

A gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbélgyulladás, amit a mély szuvasodásból származó baktériumok okoznak. A gyökérkezelés során a gyökércsatorna tartalmát eltávolítjuk.

 

A gyökércsatorna feltárást kézi és gépi gyökértágító segítségével hajtjuk végre. Ezáltal gyorsabb és pontosabb munkát lehet végezni. Az Apex Lokátor segítségével pontosan meghatározható a gyökércsatorna hossza. A gyökérkezelést érzéstelenítésben végezzük, így csaknem fájdalommentes a beavatkozás. Első alkalommal gyulladáscsökkentő pasztával ideiglenesen lezárjuk a fogat, és amennyiben a fog tünetmentessé válik, úgy elvégezhetjük a végleges gyökértömést. Ha szükséges, a gyökérkezelés után a fogat egy speciális csappal erősítjük meg, és ezzel teljes értékű fogat nyerünk.  Ezután kerül sor a fog koronai részének felépítésére tömés, inlay, onlay vagy korona segítségével.

 

 

Porcelán héj

 

This method is a revolutionary solution is aesthetic dentistry.
In this case, the desired aesthetic effect is achieved by a correction that requires only a minimal loss of own teeth. It may happen that we wish to restore the edge of the central incisor, and the aesthetic effect of a simple filling would not be satisfactory. In this case, a part of the external surface of the tooth is removed, and then a thin layer of porcelain (individually designed by the dental technician) is affixed to the tooth.


Porcelán héj

 

A héj a fogorvos által a fogaknak külső felszínére készített vékony kiegészítése. Nagymértékű elszíneződés a fogak esztétikai korrekciója céljából alkalmazható a porcelánhéj. Ha a frontfogban nagyobb tömés is van, a héj nem javasolható, akkor koronát kell készíteni. A héjkészítés során a fogat minimálisan elő kell készíteni, és az így kialakított felszínről lenyomatot kell venni. Ennek alapján a technikus elkészíti a héjat, melyet ragasztással rögzítünk a metszőfogakon. A porcelánhéj segítségével nemcsak az elszíneződött fogakat lehet korrigálni, hanem kisebb alaki rendellenességek restaurációjára is lehetőség nyílik. A kerámia számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Színezhető a külső és belső felszínen egyaránt, továbbá természetes átláthatósággal rendelkezik, ami azt eredményezi, hogy teljesen egyéni szín kialakítására is lehetőségünk van. A héj felszíne és színe évek múltán sem változik, lerakódások nem alakulnak ki az anyag keménységéből és szilárdságából fakadóan. Mivel nem tartalmaz fémet, így fémallergiás pácienseknél is alkalmazható.

 

 

Inlay/Onlay

 

Az inlay (magyarul betét) a fogtechnikai laboratórium által készített szilárd tömésfajta, amely a hiányzó fogszöveget pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját.A jól elkészített betétek élettartama többszöröse a hagyományos tömésekhez képest. Betétek készítését főleg akkor részesítjük előnyben a hagyományos tömésekhez képest, ha az érintett fog szuvasodása nagy kiterjedésű, a szomszédos fogakkal határolt fogfelszíneket is érinti.

Régi, nagy kiterjedésű tömések cseréjekor is előnyösebb megoldást kínál.
Természetesebb hatást érhetünk el vele, mint egy sima, szájban kialakított töméssel. Barázdarendszerének kialakítása a rágófunkció tekintetében tökéletes. Mivel szájon kívül, laboratóriumi körülmények között készül, fizikai tulajdonságai a hagyományos tömésekénél megfelelőbbek (kopásállóbb, nem törik el, nem színeződik el).

A betét elkészítésének menete:
A szuvas fogban az orvos előkészíti a betét helyét, majd precíziós lenyomatot vesz, melynek alapján a fogtechnikus elkészíti a betétet. Ezt a betétet az orvos speciális ragasztóval az előkészített üregbe beragasztja.

 

A betét anyagai különbözőek lehetnek.
• porcelán
• műanyag (Gradia)
• arany

A porcelán és a műanyag betéteknél magas fokú esztétikai hatás érhető el. A fog rehabilitációja, (a csücskök és lejtök, valamint a fogak egymáshoz való viszonya) tökéletesen rekonstruálható.
Az arany anyagú betét- esztétikailag nem fogszínű- de kiváló tulajdonságai miatt még ma is az egyik legtökéletesebb tömésfajta.
Főbb tulajdonságai:
• Szájállósága
• önthetősége
• kopási együtthatója
• baktericid hatása ( a baktériumok az arany mellett nem szaporodnak )